Traditionele mayonaise maken

Mayonaise is een saus die bijna overal bij gegeten kan worden. Mayonaise is één van de bekendste en populairste sauzen. Mayonaise wordt voornamelijk kant en klaar gekocht, maar je kan deze lekkere saus ook heel gemakkelijk zelf maken. Hieronder staat het traditionele mayonaise recept.

Hulpmiddelen en ingrediënten voor mayonaise

  • een kom
  • een garde
  • 1 eierdooier
  • ½ theelepel mosterd
  • 1 eetlepel azijn
  • 150 ml olie
  • zout en peper

Traditionele mayonaise maken

Om traditionele mayonaise te maken, is het erg belangrijk dat alle ingredienten op temperatuur komen. De ingredienten moeten ook ongeveer dezelfde temperatuur hebben, anders gaat de mayonaise schiften. De eierdooier kan nu in een kom worden gemixt met zout, peper en mosterd. Zorg ervoor dat de verschillende smaken goed met elkaar vermengd zijn. Nu kan ook rustig de azijn door het mengsel worden gemixt. Als laatste moet heel rustig de olie nog door het mengsel worden gemixt. De olie moet eigenlijk druppelsgewijs er aan toe worden gevoegd. Als de mayonaise niet meteen gebruikt wordt, dan moet deze in de koelkast bewaard worden.

Er kunnen vele variaties worden gemaakt op dit basis recept van traditionele mayonaise. Er kan bijvoorbeeld wat tomatenketchup aan de mayonaise worden toegevoegd, om zo een tomatenmayonaise te krijgen. Gebruik hiervoor 1 a 2 eetlepels tomatenketchup.

Om een wat meer kruidige mayonaise te krijgen, kan er wat fijn gesnipperde peterselie en bieslook aan toe worden gevoegd. Of kies voor wat cayennepeper om de mayonaise een echt pitje te geven.

Een andere bekende variant is aioli, of te wel knoflookmayonaise. Voeg hiervoor 2 uitgeperste knoflookteentjes aan de mayonaise toe.

Ga hier zelf ook eens mee aan de slag, om zo tot een verrassende mayonaise te komen (al is traditionele mayonaise vaak ook gewoon heerlijk).